Geachte Voorzitter, College en Raadsleden.
In meerdere opzichten is de begroting van 2021 een hele bijzondere.
Op de eerste plaats is dit de laatste begroting die de Raad van Westvoorne zelfstandig kan goedkeuren. De begroting van 2022 zal in het kader van de samenvoeging met Brielle en Hellevoetsluis volgens de ARHI procedure worden vastgesteld door 3 gemeenteraden en de provincie.
Op de tweede plaats is deze begroting met het nodige kunst en vliegwerk tot stand gekomen. Met name in verband met de onderbezetting van de afdeling financiën en de Corona pandemie. Als VVD willen wij dan ook onze waardering uitspreken voor de inzet van ambtenaren en college die deze begroting hebben opgeleverd.
Hiermee kom ik direct op het derde punt. Als VVD-fractie betreuren wij het dat het tot stand komen van deze begroting, het overleg over de begroting en de mogelijkheid om meer gezamenlijk tot een breed gedragen begroting te komen niet mogelijk is omdat er te veel in te weinig tijd moet gebeuren. Het is voor fracties onmogelijk om in de paar dagen die er zijn tussen de beantwoording van de schriftelijke vragen en de Begrotingsraad met alternatieven te komen en deze ook nog te laten doorrekenen.
Het gekozen moment voor de presentatie van de Due Diligence maandag 2 november heeft er toe bijgedragen dat er voor onderling overleg tussen de coalitiepartners en de oppositie nauwelijks tijd is geweest en is het moment voor deze presentatie in dat opzicht ongelukkig gekozen. Terwijl we juist nu in dit stadium nog voor de ARHI-procedure een aantal overwogen beslissingen zelfstandig kunnen nemen. Daarvoor moeten we wel de tijd hebben. Met de gevolgde tijdslijn voor deze begrotingsbehandeling ontbreekt het hier helaas aan.
Op de vierde plaats de Planning en Control cyclus.
Het primaire doel van de planning-en-controlecyclus is om beheersing te krijgen over het beleid en de bedrijfsvoering van de gemeente. De P&C cyclus moet inzicht geven in hoeverre de gemeente haar doelstellingen bereikt en welke (financiële) middelen daarbij nodig zijn. De ambtelijke organisatie legt daarbij verantwoording af aan het college van Burgemeester en wethouders. Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad.
Hierbij concludeer ik dat de Planning & Control cyclus niet is gevolgd, waardoor onder andere de periodieke tussentijdse bestuur rapportages niet opgeleverd zijn en uw Raad niet is geïnformeerd over de financiële voortgang gedurende het jaar. Net als vorig jaar werd dit veroorzaakt door onderbezetting op diverse fronten en verergerd door de Corona pandemie. Wij zullen in overleg treden met het college wat er benodigd is zodat dit komend jaar wel goed loopt en de Raad haar belangrijkste instrument kan gebruiken, het budgetrecht.
Als laatste bijzonderheid wil ik noemen de verkoop van de Eneco aandelen wat de gemeente Westvoorne € 21 miljoen heeft opgeleverd en wat verwerkt moet worden in deze en komende begrotingen. De verkoop van de aandelen heeft er ook in geresulteerd dat we geen dividenduitkering van ongeveer € 300K meer ontvangen . Hiervoor zal een structurele oplossing moeten worden gevonden omdat deze wel in de meerjaren begroting was meegenomen.
Met deze begroting moeten we ervoor zorgen dat we het huishoudboekje van de gemeente Westvoorne op orde krijgen, zorgen dat uitgaven en inkomsten met elkaar in evenwicht zijn.
Door middel van een aantal voorstellen vanuit de Raad zullen we voorkomen dat de voorgestelde onroerendezaakbelasting verhoging van 10% boven de trendmatige verhoging in 2023 de nieuwe gemeente Voorne direct voor een uitdaging staat. Wij zijn het aan onze fusiepartners verplicht onze boekhouding voor de fusie op orde te hebben.
Desalniettemin wil de VVD de komende 2 jaar nog een aantal zaken realiseren, en met de voorstellen die we hebben met betrekking tot deze begroting kunnen we daar ook geld voor vrijmaken.
De zaken die we willen realiseren zijn op de eerste plaats bedoeld voor alle inwoners, verenigingen, organisaties, middenstand en bedrijven van Westvoorne. Maar ook zeer zeker voor de nieuwe gemeente Voorne. Als we zorgen dat we in de breedste zin onze zaken op orde hebben, bespaart dat de nieuwe gemeente hoofdbrekens en verrassingen.
De zaken die we nog willen realiseren zijn onder andere:
- Verenigingen toekomst bestendig (zelfstandig), met doelmatige accommodaties;
- Huizenmarkt voor alle doelgroepen, jong, oud, starter, doorstromer, serieus aanslingeren en ingang zetten;
- Natuur, duinen en strand, zorgen voor toekomstbestendigheid en behoud van badstrand;
- Buitenruimte en wegen, onderhouden in dezelfde lijn met Brielle en Hellevoetsluis;
- Veiligheid, inzetten op meer en betere zichtbaarheid Boa’s en politie;
- In gang zetten van de bouw van een nieuwe school of scholen in Oostvoorne;
Deze doelen zijn ambitieus, kosten geld en tijd.
Wij gaan ervan uit dat het college vroegtijdig aan de bel trekt als ze knelpunten zien in de wensen van de Raad.
Mocht het nodig zijn om tijdelijk experts in te huren om de doelen te bereiken dan verwachten wij dat de gemeentesecretaris aan de bel trekt bij het college en het college bij de Raad.
We hebben nu de kans, laten we als Raad onze schouders er onderzetten want met 15 bereik je meer dan alleen. Dit zijn wij zeker nu onze inwoners verplicht.